Е-портфоліо - блог Бринзи Яни Семенівни

четвер, 20 лютого 2020 р.

Зображення
День вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні
З метою вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні, виховання патріотизму, національної гордості та любові до України, у закладі проведені виховні заходи. Класні керівники провели з учнями уроки мужності та пам’яті про Героїв Небесної сотні. Підготовлено виставку-спомин «Небесна сотня воїнів Майдану». Класні керівники початкових класів провели патріотичну акцію «Янголи небесні» та разом із учнями виготовили із паперу білих янголів на згадку про тих, хто віддав життя за мирну Україну.  Із учнями 5-11 класів проведено виховну годину «У нашій пам’яті вони назавжди залишились». Діти декламували патріотичні вірші, дізнались про перші жертви розстрілів на Майдані.
Переглянули  відео «Нігоян декламує вірш Шевченка», «На варті неба» та «Небесна сотня поіменно». Хвилиною мовчання вихованці НВК вшанували пам'ять про Героїв Небесної сотні, щоб ми пам'ятали - хто і за що загинув, щоб ми їх не зрадили.  У музеї бойової слави розміщено  куточок Небесної сотні, де діти можуть ознайомитись із матеріалами про трагічні періоди в історії України, зокрема про події Революції Гідності. Коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинявся під загрозою, то  в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі.
Під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.
104 Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

Немає коментарів:

Дописати коментар