Е-портфоліо - блог Бринзи Яни Семенівни

неділя, 29 грудня 2019 р.

Новорічні свята у школі

27 груд. 2019
Проведення заходів
27  грудня  у закладі  проведено новорічні  свята за участю учнів 1-11 класів. Напередодні свята діти, вчителі та батьки підготували приміщення школи до зустрічі Нового року. Із підручних матеріалів виготовлені гірлянди, новорічні дерева, іграшки, фотозони. Учні початкових класів поринули у Новорічну казку з її незмінними атрибутами: дивом, магією та святковим настроєм. Діти виконували пісні, водили хороводи біля ялинки. Святий Миколай залучив кожну дитину до новорічної руханки.  Для учнів 5-11 класів проведено новорічні вечорниці. Усі діти  виконували колядки та щедрівки. За бажанням кожен клас підготував для виступу пісню, танець чи сценку. Учні 5 класу інсценізували народну пісню «А мій милий вареничків хоче…». Різдвяний та новорічний танець підготували дівчата 6 класу, а хлопці здивували присутніх грою на музичних інструментах. Побувати на справжній новорічній кухні вдалося завдяки дівчатам 7 класу. Смішну сценку та хореографічний номер підготували учні 8 класу. Дев’ятикласники звеселяли усіх новорічними жартами. Завітали на свято «сучасні бабці та дідусі»  10 класу із хореографічним номером. Досхочу насміялися із учнями 11 класу, котрі виступили із гумористичною сценкою про весілля. У дружньому колі панувала тепла атмосфера, адже кожна дитина мала чудову нагоду відчути себе учасником чарівного  дійства.  Щиро дякуємо усім, хто був задіяний у проведенні новорічного свята. Нехай Новорічні та Різдвяні  свята — вісники оновлення, мрій і сподівань — принесуть Вам і Вашій родині здоров’я, добро, мир і достаток.  Хай ці дні будуть радісними, будуть казковими!


«Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай!»

19 груд. 2019
У День Святого Миколая
Взимку є чимало свят, яких з нетерпінням чекають дорослі та діти. Цей святковий зимовий період розпочався  у нашому закладі у  День Святого Миколая. Вихованці  підготували театралізоване  привітання для учнів початкових класів. До дітей завітав Святий Миколай разом зі своїми помічниками-янголятками та  солодкими подарунками.  Миколай   побажав  вихованцям дитячого садочка та школярам веселих новорічних свят, успіхів у навчанні, миру, добробуту, здійснення мрій.  19 грудня - День Святого Миколая,  світле і радісне свято, сповнене особливим теплом.  Це день великого угодника Божого,  святителя Миколая Чудотворця.  Святий Миколай  -  один із найбільш шанованих християнських святих, з ім’ям якого пов’язані почуття милосердя, справедливості та добра. Його здавна вважають покровителем тих, хто найбільше потребує любові та турботи, - бідних та дітей.  Кожна дитина з нетерпінням очікує подаруночків від святого Миколая.  Діти для нього - найрадісніші і найсвятіші створіння, які завжди потребують захисту, уваги та лагідного ставлення. А найбільшою вдячністю  стали радісні та  усміхнені обличчя дітей. 


«Правничі ігри-2019»

13 груд. 2019
Всеукраїнського тижня права
Збірна команда учнів 9-10 класу «Торнадо» взяла участь у районному конкурсі «Правничі ігри-2019» під час Всеукраїнського тижня права. Це ігри, які організували представники ювенальної превенції Кропивницького району. Поліцейські підготували для  учасників питання, котрі  навчають законодавству.  Правознавчі ігри розпочались представленням команд. Учасники цікаво та оригінально представили себе. Коли ж творче завдання завершилось, розпочалось справжнє правознавче дійство: діти відповідали на питання, складали кросворди. Проведення таких конкурсів серед учнівської молоді сприяє підвищенню рівня правосвідомості, згуртуванню команду та вмінню працювати разом.


«Що? Де? Коли?»

12 груд. 2019
Правова гра під час Всеукраїнського тижня права
З метою популяризації та виховання інтересу до правових знань,  з учнями  9-10 класів проведено правову  гру «Що? Де? Коли?» Учасників було поділено  на дві групи «Юристи» та «Правники». Учитель правознавства Л.А. Сідолковська продовжила  формувати уявлення у дітей про права, ознайомила із поняттям «право», «Конституція», «Декларація», «Конвенція». Під час виконання ситуативних вправ діти вчились  визначати ознаки правопорушень. У групах обговорили Закон України «Про охорону дитинства» та виконали завдання. У підсумку перемогу здобула команда «Правники». Такі заходи виховують у дітей  самоповагу, почуття гідності й відповідальності за себе та за свої вчинки,  людяність, чуйність, доброту.


Історична драма «Чорний ворон»

11 груд. 2019
Відвідали кінотеатр «Портал»
11 грудня вихованці закладу у супроводі педагогів-організаторів Я.Бринзи та Л.Лісевич, учителя історії Л.Сідолковської відвідали кінотеатр «Портал» м. Кропивницького.  Діти переглянули історичну драму «Чорний ворон» – екранізацію українського бестселлера Василя Шкляра. Фільм описує одну зі сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920 р. У  центрі сюжету стрічки історія життя Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців і власної родини.  Після перегляду залишились незабутні  враження від побаченого та погодились з тим, що емоції через край.


«Права людини»

10 груд. 2019
Всеукраїнський урок у 9-11 класі
10  грудня проведено Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної Декларації прав людини. Учитель правознавства Сідолковська Л.А.  ознайомила   здобувачів освіти з Правами людини,  пояснила, що можливості людини існувати й розвиватися як особистість, задовольняти свої потреби, здебільшого закріплені законодавством. Учні переглянули відеоролик про права дитини, де акцентувалася  увага на проблемах сучасного суспільства, які ведуть до правопорушень і правового нігілізму, пропагувався здоровий спосіб життя.


«Ми всі різні, але права у нас рівні»

9 груд. 2019
Стартував Всеукраїнський тиждень права
У період з 09 по 13 грудня  у закладі проводиться Всеукраїнський Тиждень права. На загальношкільній лінійці було оголошено про план проведення, відповідні тематичні заходи та головні завдання Тижня.  Учні переглянули відео «Конвенція ООН про права дитини», де діти повторили, що право  —  це забезпечені законом можливості мати, користуватися й розпоряджатися соціальними благами й цінностями, користуватися основними свободами у встановлених законом межах.  Людина має право на Право на життя, ім’я,  громадянство, відсутність дискримінації,  свободу совісті і релігійних переконань,  життя з батьками, працю, відпочинок,  захист життя та здоров’я, освіту, відсутність рабства, житло, свободу слова,  отримання інформації,  користування досягненнями культури, створювати сім’ю,  участі у науково-технічній та художній творчості.  Це сприяє  формуванню  у дітей та учнівської молоді правової культури, ціннісного ставлення до себе й до інших,  підвищення ролі правової освіти серед школярів, виховання поваги до закону і прав людини. У здобувачів освіти  формуються  навички  відповідальної поведінки  на основі сформованості превентивного світогляду, здатності супротиву до негативних впливів соціального середовища. 
 


«Зростаємо мужніми»

6 груд. 2019
У День збройних Сил України
У День збройних Сил України  проведено спортивно-патріотичний захід «Зростаємо мужніми» за участю учнів 6-10 класів. Збірні команди хлопців та дівчат «Патріоти України» та «Комета» активно  взяли  участь спортивних  змаганнях. Розпочались змагання із виконання Державного гімну. Під час інформаційної хвилини діти дізнались  історію  української армії та дізнались, що українські вояки ніколи не були агресорами,  а добросовісно виконували почесну місію – захищали рідну землю, що роблять і тепер. Кеірвник гуртка козацько-лицарського виховання "Сокіл(Джура)" О.М. Будулатій підготував для учасників різноманітні конкурси. Хлопці та дівчата в польових умовах долали перешкоди. Під час творчого завдання «Військова справа»,  з вболівальниками   була проведена  жартівлива вікторина «Армія»  про життя військових.  У підсумку перемогу здобула команда «Комета». Такі заходи сприяють  зміцненню патріотичного духу учнів, виховують  глибокі патріотичні по­чуття, відповідальність за все, що відбувається в країні та формують  активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів.


#УкраїнськаХустка

6 груд. 2019
Флешмоб у соцмережах
З нагоди Дня української хустки, який відзначаємо 7 грудня, українки запустили модний флешмоб  #УкраїнськаХустка . Учасники освітнього процесу нашого закладу долучились до флешмобу у соцмережах, котрий  проходить під гаслом «Зроби фото з хусткою». Красиві дівчата те педагоги фотографувались в національних хустках і виклали  світлини у соцмережу з хештегом #УкраїнськаХустка . Споконвіку українки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм.  «Хусткою українка закривала волосся на голові, але у неї завжди було відкрите обличчя. Це свідчить про волелюбність українок. Хустка як невід’ємний елемент одягу підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус. Відроджуємо, поважаємо, пропагуємо наші українські традиції - це генетичні скарби нашого народу. Традиції - це наше минуле і майбутнє... Бережімо їх і поважаймо».


«Сині стрічки – проти насильства»

5 груд. 2019
Загальношкільна профілактична акція у Міжнародний день волонтера
 З  метою попередження проявів жорстокості та насилля серед учнівської молоді у школі відбулася профілактична загальношкільна акція «Синя стрічка – проти насильства». Відомо, що синя стрічка символізує синці на дитячому тілі та водночас синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством. З учнями проведена інформаційна хвилинка, де дітям розповідали про різні форми й прояви насильства та способи уникнення конфліктних ситуацій. Для кращого візуального сприйняття акції члени учнівського самоврядування  підготували символічні сині стрічки, які прикріплювали всім учням, котрі брали участь в акційних заходах.  Учні задумаються над тим, що кожен із нас може зробити для того, щоб розірвати коло жорстокості і насильства, змінити світ на краще.


«Різнокольоровий світ гендерної рівності!»

4 груд. 2019
Під час Всеукраїнської акції
Для привернення уваги гендерного насильства здобувачі освіти 7-10 класів долучились до акції «Різнокольоровий світ гендерної рівності!». Дівчата кольоровими фарбами зафарбували малюнки із випадками насильства та негативного ставлення до дівчат.


«Діти проти насильства»

4 груд. 2019
Виготовлення інформаційного колажу
Під час Всеукраїнської  акції «16 днів проти насильства»  старшокласники виготовили інформаційний колаж «Діти проти насильства». Вихованці  підготували ілюстрації про випадки насильства та закликали усіх учасників освітнього процесу долучитись до акції проти насильства.


«Явища насильства»

4 груд. 2019
Відверта розмова із дівчатами
Під час Всеукраїнської  акції «16 днів проти насильства»  відбулось розширене засідання із дівчатами середньої та старшої школи та педагогами на тему «Явища насильства», де було розглянуто питання насильства у родині та у школі. Педагог-організатор Я.С. Бринза підготувала для учасників соціальні відеоролики про те, як не стати жертвою насильства та що робити у випаду булінгу. Яна Семенівна закликала дівчат звернути увагу на друзів у соцмережах та не піддатись кібербулінгу. Лісевич Л.В. провела із дітьми міні-диспут про проблему насильства у родині, школі, з однокласниками. Корисним було дізнатись про соціальну допомогу для людини, котра постраждала від насильства. За такою допомогою можна звернутись до вчителів, лікарів, представників соціальних служб.


«В здоровому тілі – здоровий дух!»

3 груд. 2019
Зимові ігри на свіжому повітрі
Із першим снігом учні 6 класу разом із класним керівником Я.С. Бринзою грались на шкільному подвір’ї.  Діти влаштували сніжні бої та перегони, ліпили сніжки та снігову бабу.  Рухливі  ігри на свіжому повітрі взимку  є одним з найважливіших засобів фізичного виховання дітей. Вони сприяють  фізичному, розумовому, моральному й естетичному розвитку вихованців. Різноманітні рухи і дії дітей під час гри на свіжому зимовому повітрі  ефективно впливають на діяльність серцево-судинної і дихальної систем, сприяють зміцненню нервової системи, рухового апарату, поліпшенню загального обміну речовин, підвищенню діяльності всіх органів і систем організму людини, збуджують апетит і сприяють міцному сну. За допомогою зимових рухливих ігор  забезпечується всебічний фізичний розвиток дитини та  загартування організму в цілому. А загартування, як відомо,  чинить опір різним простудним  та вірусним захворюванням. Тож радійте цьогорічній сніжній зимі та  грайте на здоров’я!


«Вибір майбутнього життєвого шляху»

3 груд. 2019
Про проведення батьківських зборів у 10 класі
Головним завданням батьківських зборів у 10 класі  було створити умови для усвідомлення батьками і дітьми важливості визначення професійних нахилів та здібностей здобувачів освіти. Пріорітетним завданням залишається навчання дітей. Наголошувалось на тому, щоб більше уваги приділити підготовці до уроків та виконанню домашніх завдань. Унеможливити пропуски занять  учнями без поважних причин. До порядку денного батьківських зборів були включені такі питання: запобігання травмування учнів під час освітнього процесу, запобігання інфекційним захворюванням,  попередження дитячої жорстокості, батьківської жорстокості по відношенню до дітей, та про толерантне відношення до оточуючих,  заборону розповсюдження відеопродукції з насильницької тематики, про дотримання санітарних та гігієнічних вимог. Особливу увагу було приділено питанню про правила безпечної поведінки учнів під час використання електроприборів, газових плит, біля водойм,  пожежної безпеки, вибухонебезпечні предмети, про правила поведінки у громадських місцях під час канікул та  про  профілактичну роботу щодо вживання алкоголю, тютюнопаління, наркотичних засобів. Співпраця сім’ї та школи сприяє  формуванню життєвих компетентностей учня.


Засідання Координаційної ради

2 груд. 2019
Вирішення нагальних питань
02 грудня відбулось засідання Координаційної ради НВК, де було  обговорено нагальні питання щодо проведення новорічних свят, співпраці між учасниками освітнього процесу та створення освітнього середовища.  Прийнято рішення звернутись до голови сільської ради про фінансування умов освітнього середовища, залучити батьків до проведення новорічного свята у етнографічному стилі. 


«Ми проти насильства»

2 груд. 2019
Виховна година з моделюванням ситуацій у 6 класі
Для ознайомлення здобувачів освіти із поняттям «насильство», недопущення цього явища у 6 класі проведено виховну годину із моделюванням ситуацій «Ми проти насильства». Учні послухали притчу «Про жорстокість» та визначали типи жорстокого поводження із дітьми. Під час моделювання ситуацій з’ясовували хто жертва, а хто агресор. Класний керівник Я.С. Бринза надала дітям перелік соціальних органів, котрі зможуть допомогти у випадках прояву агресії. Наостанок  вихованці склали пам’ятку  «Як запобігти насильству» для безпечної поведінки.


«Ми проти насилля!»

29 лист. 2019
Відеоролик від Шкільного парламенту
Члени Шкільного парламенту разом із педагогами-організаторами Я.С. Бринзою та Л.В. Лісевич підготували відеоролик «Ми проти насилля!» Діти закликали  учасників освітнього процесу до участі у заходах  проти насилля. У світі постійно відбуваються війни, дискримінація, приниження гідності людини та порушення її прав і свобод. Прояви насильства порушують права людини, принципи демократичного суспільства. Коли насильство чиниться поруч з нами, чи у нас в домі, в школі, на вулиці, ми можемо зупинити його. Це залежить від кожного з нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар