Е-портфоліо - блог Бринзи Яни Семенівни

середа, 24 липня 2019 р.

«Покликав до школи нас дзвоник останній…»

31 трав. 2019
Підсумки навчального 2018-2019 року
31 травня  пролунав для здобувачів освіти нашого закладу   останній шкільний дзвоник, повідомляючи про закінчення 2018-2019 навчального року та про початок  літніх канікул. Востаннє дзвоник пролунав для учня   11 класу – Шурунги Ярослава.  Зі святом випускників, школярів, педагогів та батьків  привітав  Сергій Петрович Кучер, голова сільської ради. Під час заходу   діти були нагороджені дипломами, грамотами, подяками. Учні  нашої  школи  зайняли призові  місця  у Всеукраїнських предметних олімпіадах (районного етапу)  з біології, математики, української мови. Стали призерами конкурсів не тільки районного, а й обласного рівнів. І місце за проведені заходи Тижня знань безпеки життєдіяльності «Молодь за безпеку дорожнього руху»; ІІ місце команди «Євродіти» у районному чемпіонаті з інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?»; ІІ місце команди «Євродіти» у районному чемпіонаті з інтелектуальних ігор «Брейн-ринг»; у Всеукраїнському  конкурсі  науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України  (І районний етап)   ІІ місце посів   Бакун Максим; ІІІ місце у районі у Конкурсі  малюнків   «Охорона праці очима дітей» за роботу «Надінь каску» посіла  Ясінська Анастасія;  І місце у районних змаганнях з баскетболу (збірна команда хлопців); ІІ місце у районних змаганнях з баскетболу (збірна команда дівчат); І місце у конкурсі «Ярмарок проектів»  (проект «Школа моєї мрії); І місце у огляді-конкурсі про стан фізичного виховання. За результатами конкурсу «Рятівник» посіли почесне ІІІ місце  у Всеукраїнській  дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» ("Джура").   Присутні на заході мали змогу побачити підготовлений виступ учнів 1 класу, члени євро клубу «Євродіти» продемонстрували італійську тарантелу, джурівці вправно виступили із конкурсною програмою «Впоряд», яку готували для гри «Сокіл (Джура)». Дівчатка середніх класів долучились до виконання патріотичної руханки «З Україною в серці». Зробити фото чи селфі напам’ять міг кожен у спеціально створеній фотозоні до свята.
 Із  01 червня  у закладі для учнів 1-10 класів  стартує відпочинкова кампанія, де для школярів  заплановані  екскурсії, спортивні  та розважальні ігри, конкурси, змагання. Учні 4 класу склали вже ДПА, дев’ятикласники  готуються, а учень  11 класу вже почав  здавати ЗНО. Бажаємо успіхів нашим дітям в усіх починаннях.



ОБЕРЕЖНО, ЗМІЇ!

20 трав. 2019
Профілактична бесіда з учнями
Літо – сезон канікул, відпусток і відпочинку на природі, але цю пору року супроводжують деякі небезпечні ситуації, які можуть трапитися з будь-якою людиною на природі. З метою попередження та профілактики  від укусів змії з учнями проведено профілактичну бесіду «Обережно, змії!». Вчитель хімії та біології О.М, Бондарчук підготувала для вихованців презентацію на дану тему.  Важливо знати, що необхідно робити, якщо вкусила змія, а також те, що робити в такій ситуації не варто.
З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: гадюка звичайна, гадюка степова, гадюка Нікольського, гадюка Ренарда та гадюка носата, які дуже нерівномірно розповсюджені на території України. Повсюдно в країні трапляється лише гадюка звичайна.
Серед неотруйних вирізняють: водяного та звичайного вужів, мідянку, леопардового, чотирисмугого, лісового і жовточеревого полозів та безногу ящірку веретільницю.
Пам’ятайте, що отрута гадюк є дуже небезпечною і за своїми властивостями та дією прирівнюється до отрути гримучої змії. Проте укус гадюки не є смертельним і тільки в надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Фахівці це пояснюють тим, що кількість отрути, яку змія вприскує в жертву, є мізерною, а її продукування – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається втекти або зачаїтися і перечекати присутність людини. Лише у разі безпосередньої навмисної провокації з боку людини, або якщо випадково наступити на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. І все ж краще з цими земноводними справи не мати, особливо в період з травня по вересень, коли їхня активність найбільш висока.
ОЗНАКИ УКУСУ ЗМІЇ. Уважно огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, то на цьому місці залишаються сліди двох отруйних зубів (рідше – одного) – кровоточиві ранки, що віддалені одна від одної на 1-1,5 см.
Укуси неотруйних повзучих мають зовсім інший вигляд: на шкірі помітна дуга із багатьох дрібних подряпин.
СИМПТОМИ. У місці потрапляння отрути спочатку відчувається свербіння, через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк, пухирці, наповнені рідиною, можливий крововилив. Ці ознаки досягають свого максимуму через 10-12 годин із моменту укусу. Пульсуючий біль у місці укусу, як правило, незначний. Злегка болючі лімфатичні вузли.
Зазвичай картина отруєння цим вичерпується, але в низці випадків захворювання протікає важче. Хворий блідне, відчуває запаморочення, нудоту, страх, можливе (особливо при значних набряках) падіння артеріального тиску і непритомність.
Проте у нормі вже через 10-15 годин стан потерпілого стабілізується, а приблизно із закінченням другої доби починається швидке зменшення набряку. Через 3-10 днів зникають усі зовнішні прояви хвороби.
Важкість отруєння залежить від різних факторів:
- від розміру змії;
- від віку і ваги потерпілого, тому що токсичність співвідносна від кількості отрути на кілограм маси тіла укушеного;
- від сезону  (восени токсичність і кількість отрути найвища);
- від близькості місця укусу до магістральних кровоносних судин (укус в області обличчя і шиї особливо небезпечний);
- від стану здоров’я потерпілого (у групу підвищеного ризику входять люди, які страждають серцевою недостатністю, алергічними захворюваннями, патологією нирок).
Як надати допомогу людині, яку укусила змія
Протягом 5-10 хвилин, закусивши зубами шкіру, енергійно відсмоктувати або витиснути отруту з ранок, спльовуючи кров, але в жодному разі не ковтайте її. Рот при цьому бажано періодично прополіскувати водою. Якщо до цього заходу вдатися не пізніше 3-5 хвилин з моменту укусу, то так вдається видалити до 40% отрути, яка не встигла потрапити в кровотік. Але в ротовій порожнині не повинно бути ранок та каріозних зубів.
Продезінфікувати ранки (йодом, одеколоном, горілкою і т.п.) і накласти стерильну, не тугу пов’язку.
Зняти з ураженої кінцівки обручку, браслети, щільний одяг і взуття.
Укушену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухомити, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби.
По можливості багато пити. У перші 2 години після укусу варто вжити не менше 3-4 літрів рідини (води, молока, неміцного солодкого чаю);
Переміститися, якщо є можливість, у прохолодне затінене місце.
Здійснювати тривалі переходи під час спеки небажано і небезпечно. Краще, якщо вдасться, забезпечити потерпілому повний спокій.
Потерпілим, що чутливі до алергічних подразників, необхідно прийняти антигістамінні засоби (супрастин, тавегіл).
Доставити потерпілого до лікарні.
Після укусу категорично забороняється:
- піддаватися паніці (хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидкому проникненню отрути в кров. Дихайте повільно і глибоко);
- накладати джгут на кінцівку вище місця укусу (це не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці і сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин і різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута);
- робити надрізи в місці укусу або припікати ранки вогнем, хімічними речовинами;
- вживати алкоголь;
- займатися фізичною працею.
З метою уникнення можливих укусів гадюки, необхідно бути уважними й обережними. Ідучи в місця, де мешкають плазуни, необхідно надівати відповідний одяг та взуття. Запобігають укусам гадюки високі черевики, грубі шерстяні шкарпетки, щільні, не вузькі штани, заправлені з напуском на взуття. Під час збирання грибів чи ягід краще користуватися палицею достатньої довжини, щоб перевірити зарості. Якщо в цьому місці знаходиться гадюка, вона або втече, або викриє себе. Не зайвою буде виставлена вперед палка при швидкому русі по стежці. У гадюк слабкий нюх та слух і поява людини зненацька може завадити їй утекти. Потрібно бути особливо уважним, перш ніж ступати в зарослі ями. Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев із дуплами, біля входу в нору, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. При пересуванні вночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід до намету, щоб гадюка не могла туди заповзти. Якщо намет не був щільно закритим або при ночівлі без намету, перш ніж скористатися постіллю, потрібно її оглянути, особливо спальний мішок. Слід пам’ятати, що миші приманюють гадюк, тому, при ночівлі на природі, уникайте розташування біля колоній мишей-полівок, інших гризунів, хащ чагарнику – улюблених місць полювання гадюки.
БУДЬТЕ УВАЖНИМИ Й ОБЕРЕЖНИМИ!
ВІДПОЧИВАЙТЕ НА ПРИРОДІ, ДОТРИМУЮЧИСЬ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ!


"Єврофест-2019""

19 трав. 2019
У рамках відзначення Дня Європи в Україні
18 травня  євроклубівці нашого закладу взяли участь  у обласному  фестивалі  «Єврофест – 2019», який відбувся  у  м. Кропивницькому в рамках відзначення Дня Європи в Україні. Для участі у фестивалі керівник «Євроклубу» Я.С. Бринза підготувала з дітьми виступ на тему «Італія». Тернавська Каріна, Неруш Катерина, Гречен Валентина, Домбровська Валерія, Пономарьова Ольга, Молдован Валерія у італійському народному вбранні продемонстрували хореографічний номер. Фестиваль розпочався з урочистостей на площі Героїв Майдану.  Яскраве дійство «Парад країн», що проходив вулицею Дворцовою, вражав яскравістю та масовістю.   «Єврофест-2019» продовжився у Європейському містечку в ЦДЮТ у форматі барк-кемпу, головною метою якого стало розширення знань дітей та молоді про Глобальні цілі сталого розвитку. Працювали локації зі здорового способу життя від Krorunclabu, open space «Я маю право» від обласного управління юстиції, арт-майстерні декоративно-прикладного напряму, де можна було створити народну забавку та отримати майстер-клас від професіоналів та представників євроклубів міста та області в майстернях «Європейська красуня», «Створи народну забавку», «Арт-фейс», «Торцювання». Гречен Валентина провела майстер-клас із плетіння волосся та сучасних зачісок.
Євроклубівці нагороджено подякою  за активну участь у «Єврофесті – 2019» та вагомий внесок у розвиток європейських цінностей.


«Вишиванка об’єднує»

16 трав. 2019
У День вишиванки
Вітаємо  із Днем вишиванки!  Цього дня ми шануємо наш національний оберіг - прекрасну українську вишиванку. Вона зберігає споконвічні традиції нашого народу та об'єднує українців - від заходу до сходу. У третій четвер травня з 2006 року в Україні відзначають День вишиванки, цього року свято випало на 16 травня. Вишиванка для українців – могутній символ благополуччя в родині, а свято вишиванки символізує національну єдність. У цей день влаштовують марші вишиванок по всій Україні.  Ідею акції Всесвітній день вишиванки в 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.  А поштовхом до реалізації ідеї і святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки.  Спочатку їх одягли кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. І вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, у ньому почала брати участь українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.Здавна вишиванка є не тільки традиційним українським одягом, а й оберегом. Символи і кольори, які використовуються при вишивці, володіють певним змістом.Традиційно вишивали дівчата, які готували собі посаг, збираючи його в спеціальну скриню. Небагата дівчина могла похвалитися 30-40 сорочками, середнього достатку – 50-70, а багаті – 100.Сорочку для немовляти вишивала мама чи бабуся, під час роботи співали пісні і молилися. Вважалося, що так вишиванка стає справжнім оберегом.У ХІХ столітті Іван Франко почав носити вишиванку з піджаком, привертаючи увагу незвичайним поєднанням і зробивши його популярним.У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі почався бум української вишивки, а в самій Україні почалися перші наукові вивчення цього національного одягу.  На даний момент фрагменти української вишивки використовують багато відомих дизайнерів, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana.



«З родини починається життя людини»

15 трав. 2019
До Міжнародного дня сім’ї
З метою формування сімейних цінностей  сімейного життя і сімейного спілкування,  взаєморозуміння та гуманних батьківсько-дитячих взаємин з учнями проведено  виховні години, уроки-зустрічі з батьками, родинні свята, виставки малюнків.
 Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня (резолюція A/RES/47/237 від 20.09.1993 р.). Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї - єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.
Будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх.
Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!
У всі часи по відношенню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави - необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян.
З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.


«Європа починається з тебе»

15 трав. 2019
Участь у відкритому онлайн-уроці
До Дня Європи, що відзначається  15 травня, вихованці нашого закладу  взяли участь у відкритому онлайн-уроці «Європа починається з тебе».  Учням розповіли про те, як впровадження європейських цінностей та стандартів впливає на якість життя в Україні. Захід спрямований на популяризацію європейських демократичних цінностей та європейської інтеграції серед учнів, формування “європейської свідомості” та відчуття “громадянина Європи”, усвідомлення серед молодих українців своєї приналежності до Європи.


Рій «Патріоти України»

11 трав. 2019
Участь у районному етапі щорічної Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» ("Джура")
Рій «Патріоти України»  нашого закладу у складі: Онищенко В., Ляху В., Гречен В., Кравченко Д., Ляху М., Домбровська В., Рева О., Некрасов М. разом із виховником  О.М. Будулатієм, педагогами-організаторами Я.С. Бринзою та Л. В. Лісевич  взяли участь у  районному  етапі  щорічної Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» ("Джура").  Дводенне наметове таборування цього року відбулося 10-11 травня на території Миколаївського навчально-виховного комплексу. У ньому взяли участь рої з 14 закладів освіти району. Джури змагалися у наступних випробуваннях: "Впоряд", «Відун», "Метання гранати", "Фізична підготовка", "Смуга перешкод", "Стрільба", "Рятівник", "Таборування". Діти на високому рівні продемонстрували підготовку у конкурсі «Впоряд». За результатами конкурсу «Рятівник» посіли почесне ІІІ місце. Участь у таких заходах  виховує  громадян-патріотів, захисників державної незалежності та територіальної цілісності України як високоморальних особистостей, які плекають українські традиції, духовні цінності, володіють відповідними знаннями, вміннями та навичками, здатні реалізувати свій потенціал в умовах сучасного суспільства серед закладів загальної середньої освіти. Всіх учасників гри нагороджено грамотами та подарунками.


У День Перемоги

9 трав. 2019
Вшанували пам'ять загиблих 
9 травня вихованці закладу разом із педагогами організовано вирушили до Алеї слави, що у центрі села. Діти взяли участь у заході,  до могил солдатів поклали квіти та хвилиною мовчання  вшанували пам'ять загиблих у роки Другої світової війни.  8 та 9 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар